Selvledelse

Selvledelse

Selvledelse et begreb indenfor ledelse- og organisationsteori opstået inden for det senmoderne samfund. Selvledelse er en ledelsesform, hvor organisationen giver frihed og udviser tillid til den enkelte medarbejder. Selvledelse åbner op for en større adgang til medarbejderens ”selv”. Det vil sige, at det er hele medarbejderen, der kan ledes og indgå i organisationens værdiskabelse. Hvorimod traditionel ledelse alene har adgang til medarbejderens faglige kompetencer, giver selvledelse adgang til medarbejderens følelser, tanker og vilje. Til gengæld medfører denne ledelsesform, at medarbejderen gennem øget ansvar, opnår større indflydelse på ledelsesprocesserne i organisationen.

 

Hvad har selvledende medarbejdere brug for?
Selvledende medarbejdere har både evnen og viljen til at tage ansvar for planlægning og gennemførelse af deres eget arbejde. Men rammerne er udvisket i det grænseløse arbejdsliv, og det kan i værste fald presse medarbejdernes trivsel og familieliv. Medarbejdere kan ikke lede sig selv uden ledelse. De har brug for en leder, der tør lede. En leder, som kan udøve personaleledelse og strategisk ledelse samtidigt, så de kan indramme deres arbejdsopgaver og mål på den bedste måde til gavn for dem selv og organisationen.

Selvledelse og det gode lederskab

Selvledelse er i højere grad blevet et grundlæggende element i det gode lederskab. Populært kan man sige, at kan du ikke lede dig selv, kan du ikke lede andre. Men da vi selv har tilbagelagt en længere rejse som ledere i forskellige organisationer, er vi godt klar over, at det ikke er sådan verden fungerer. Du får ofte lederrollen, fordi du er dygtig til noget andet. Netop derfor er det vigtigt at tage dybt kig indad og forstå dig selv og den effekt, du har på andre. Herunder hvordan dine oplevelser og indlærte overbevisninger påvirker såvel dine relationer som din evne til at skabe resultater.

Få indsigt i dine kvaliteter som leder og udfold selvledelse i organisationen
At lede selvledende medarbejdere kræver god selvindsigt. Du skal løbende forholde dig til din lederrolle, og du skal bruge dine styrker i relationen med dine selvledende medarbejdere, så du skaber følgeskab og et motiverende arbejdsmiljø. Hos LEADERS kan vi sammen med dig gå på opdagelse i dine kernekvaliteter som leder – og de faldgruber, du skal være påpasselig med. Selvledelse udvikles og udfoldes ideelt set i takt med, at ledere og medarbejdere skaber resultater sammen og oplever lærende relationer. Lad os hjælpe dig en del af vejen.